• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Hardlopen, Kennis & Wetenschap

Wat te doen bij overbelasting van je middenvoet?

Heb je last van je middenvoet? En in het speciaal aan de onderzijde van de voet? Dan kan het zijn dat je last hebt van overbelasting van je middenvoet. Lees in dit artikel wat je moet doen als je daar last van hebt.

 

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Wat te doen bij overbelasting van je middenvoet?

Veel overbelastingsklachten aan de middenvoet uiten zich aan de onderzijde van de voet. Onder het voetgewelf bevindt zich een sterke bindweefselplaat die van belang is voor het opvangen van de schokbelasting tijdens het (hard)lopen. Bovendien hechten er een aantal belangrijke spiergroepen aan op de middenvoet die pijnlijk kunnen worden. De locatie van de pijnklachten kan heel divers over de voorvoet zijn.

Bij hardlopen wordt er heel vaak op dezelfde manier aan banden en pezen getrokken op de voet. Door teveel belasten kunnen deze weefsels overbelast raken. Er ontstaat pijn en/of zwelling, die vaak gepaard gaat met ochtendstijfheid. De banden of aanhechtingen die overbelast zijn geraakt hebben rust nodig om te herstellen.

De hersteltijd van een overbelastingsletsel is afhankelijk van de zorgvuldigheid waarmee je aanpassingen in je trainingen en specifieke oefeningen doorvoert. In de minder ernstige beginnende gevallen moeten de klachten, na het nemen van de juiste maatregelen, binnen 3 weken duidelijk zijn verminderd of zijn verdwenen.

Zelfbehandeling

Als de klachten minder dan drie weken bestaan, kun je dit probleem zelf afhandelen door de hieronder beschreven maatregelen te nemen. Als je (hoge) sportieve doelen hebt in de komende weken en onzeker bent of je die met deze blessure gaat halen, neem dan contact op met een sportzorgprofessional. Ook wanneer je klachten niet binnen drie weken zijn verdwenen moet je contact opnemen met een sportzorgprofessional.

Trainingsaanpassingen

Als de pijn afneemt tijdens de warming-up en pas weer optreedt tijdens het lopen, moet je de hardloopbelasting af laten nemen tot het moment voordat de pijn optreedt. Als de pijn niet afneemt tijdens de warming-up moet je je hardloopactiviteiten tijdelijk stoppen. Zorg dat je basisconditie op peil blijft.

Je kunt je basisconditie op peil houden met aangepaste trainingen. Als looptrainingen niet mogelijk zijn door de pijn moet je denken aan andere trainingsvormen. Bijvoorbeeld aan fietsen en fitness. Maar ook zwemmen, aquajoggen en roeien. Zodra je pijnvrij bent kun je wandelen en als je weer zodra je pijnvrij bent kun je weer gaan wandelen. Als je 30 tot 60 min. pijnvrij stevig kan wandelen, kan de hardlooptraining weer worden opgepakt. Bouw je trainingen dan op volgens het opbouwschema.

Versterken en versoepelen van spieren en banden

Voetspieroefeningen

Preventie

Bekijk kritisch jouw looptechniek en de inhoud van je trainingen en zorg voor een goede en gebalanceerde trainingsopbouw. Overleg hier eventueel over met andere (ervaren) lopers of een looptrainer. Kijk kritisch naar je hardloopschoenen en laat zo mogelijk een specialist een analyse uitvoeren.


Zoek een sportzorgprofessional